UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Itt a 2024-es Tour de Hongrie útvonala!

Öt szakasz, 851 kilométer, csaknem 8000 méternyi szintemelkedés, 10 kategorizált emelkedő, két klasszikus sprinteretap és két ikonikus hegyi befutó vár a 45. Magyar Kerékpáros Körverseny résztvevőire. A ProSeries kategóriás többnapos verseny szakaszait március 5-én, élő televíziós közvetítés mellett mutatták be a Budapest Music Centerben.

A helyszínen a gála műsorvezetője és az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára; Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára; illetve Balázs Amand Tibor, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség projektvezetője mondott beszédet. A részletes útvonalat Székely Dávid, illetve a szervezők részéről Eisenkrammer Károly, a Vuelta Kft. ügyvezetője ismertették.

Az esemény kapcsán Schmidt Ádám elmondta:

A magyar kerékpársport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli. Ez pedig nem csak a versenyzők szempontjából lényeges, hiszen a sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között. Ezért is hirdettük meg a tavalyi évben Sportoló Nemzet Programunkat, amely elérhető sportolási lehetőségekkel és különböző kedvezményekkel segít minden honfitársunknak beépíteni a mozgást a hétköznapokba. Ebben a programban is kiemelten számítunk a hazai kerékpársport szereplőire.”

Az útvonal bemutató gála hagyományai szerint Révész Máriusz ismertette az Aktív Magyarország szerepét a Tour de Hongrie-ban. Államtitkár úr beszédében kifejtette,

„Amikor újraindítottuk a Tour de Hongrie-t, nem gondoltuk volna, hogy a régió legerősebb kerékpáros versenyévé válik, ahol világsztárok indulnak.  Szinte hihetetlen, de a Tour de Hongrie egyes szakaszain ugyanazok küzdenek a győzelemért, akik másfél hónappal később a Tour de France-n fognak.”

A 2024-es Tour de Hongrie a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Vuelta Kft. és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség által valósul meg, az Aktív Magyarország program és a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága jóvoltából.

Az idei esemény kapcsán Balázs Amand Tibor, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség projektvezetője elmondta,

„A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel az ország legnagyobb szabású nemzeti és nemzetközi sporteseményeinek szervezésében vehetünk részt. Azoknak az eseményeknek a szervezésében, amelyekre az egész világ figyel. Ilyen volt tavaly az atlétikai világbajnokság, a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője, vagy az UEFA Európa-liga-döntő. Nagy öröm számunkra, hogy ezt a sort a Tour de Hongrie gazdagíthatja!”

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője egy emléket osztott meg a jelenlevőkkel:

„A Tour de Hongrie sikeres újraindítását követő években magunk is meglepődtünk, hogy milyen gyorsan haladtunk előre a sportág nemzetközi ranglétráján – köszönhetően a mindig a célra, a minél magasabb színvonalra összepontosító szervező kollégáimnak – és természetesen a Kormány és partnereink, városaink támogatásának. Az első szintlépésünk évében, amikor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől a 2.2-es helyett megkaptuk az 2.1-es kategóriát, egyre nagyobb álmokat kezdtünk dédelgetni. Emlékszem arra, amikor 2017-ben egy szakmai megbeszélés után versenyigazgatónkkal Szilasi Lacival sétáltunk a Várkert Bazár előtt. Azon viccelődtünk, hogy egyszer itt fog sprintelni a Magyar Körversenyen a világbajnok Mark Cavendish. Bár akkor magunk is mosolyogtunk ezen a nem túl életszerű ötleten, most ott tartunk, hogy a 34-szeres Tour de France szakaszgyőztes valóban itt fog gurulni a Duna-parton, a háromszoros világbajnok Peter Sagan mellett.” 

A gálán a 2024-es verseny legnagyobb sztárjai is bemutatkoztak: hivatalossá vált a holland sprintersztár Dylan Groenewegen visszatérésére, Mark Cavendish és Peter Sagan pedig videóüzenetben köszöntötték az esemény résztvevőit és a Körverseny szurkolóit. 

A hazai kerékpárosok közül az ATT Investments és a magyar válogatott versenyzője, Dina Márton jelentkezett be virtuálisan. Üzenetében elmondta:

Óriási megtiszteltetés a magyar válogatott mezét viselni, és hazámat képviselni a Tour de Hongrie-n! Ez egy új élmény számomra, hiszen válogatott tagjaként még sosem indultam ezen a versenyen, és nagyon örülök, hogy idén erre is van lehetőség!”

A helyszínen az Epronex – Hungary Cycling Team kerékpárosa, Istlstekker Zsolt, illetve a Karcag Cycling versenyzője, a kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor lépett színpadra.

A 2024-es Tour de Hongrie mezőnyét 20 csapat 120 versenyzője alkotja majd – nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar nemzeti válogatott állhat rajthoz. A hivatalosan bemutatott csapatok listája itt érhető el.

Érdekességek az idei útvonalról

  • Az ötnapos verseny két-két etapja a sprintereknek és a hegyimenőknek kedvez – a negyedik szakaszon mindkét fél labdába rúghat.
  • A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát.
  • A karaván útja 81 településen visz keresztül – közülük 9 rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kaphat kiemelt figyelmet.
  • Ahogy az utóbbi években már megszokottá vált, idén is 15 gyorsasági hajrára kerülhet sor, ahol a versenyzők pontokat és bónuszmásodperceket gyűjthetnek. Minden etapon három ilyen részhajrá található.
  • A hegyi pontverseny győztesének járó piros trikóra ácsingózóknak tíz kategorizált emelkedő áll majd rendelkezésükre a pontszerzésre. A Kékestető első kategóriás kaptatója mellett négy második és öt harmadik kategóriás hegymenettel kell megbirkózniuk a kerékpárosoknak.
  • A 851 kilométeres versenytáv alatt 7871 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a versenyzőknek – ez a világ huszadik legmagasabb hegycsúcsának felel meg. A Tour de Hongrie 2015-ös visszatérése óta egy kiadás sem tartalmazott még ennyi szintemelkedést.

Részletes útvonal

1. szakasz: Karcag – Hajdúszoboszló (166 km)

Rajt: 2024. május 8. (szerda) 12:50, Karcag, Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ
Befutó: 16:30, Hajdúszoboszló, Szent István Park

A 45. Tour de Hongrie mezőnye 2024. május 8-án a Nagykunság fővárosából, Karcagról indul útnak. A karaván a Tisza-tó és a Hortobágy érintésével érkezik meg Hajdúszoboszlóra, ahol három kört tesz meg egy csaknem húsz kilométeres körpályán. Az etapot három gyorsasági részhajrá színesíti. A verseny első sárga trikója szinte garantáltan egy sprinterhez kerül.

Karcag tíz alkalommal is vendégül láthatta már a Magyar Körversenyt – legutóbb 2022-ben, amikor a második szakasz rajtolhatott Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legnagyobb területű városából. A verseny legújabb kori történetében kétszer befutó házigazdája is volt Karcag: 2015-ben a német Manuel Porzner, 2016-ban a litván Gediminas Kaupas győzött itt.

A fürdők városa, Hajdúszoboszló is visszatérő vendég a Tour de Hongrie történetében, idén pedig kiemelt szereplője az eseménynek. Az első szakasz befutója mellett május 7-én itt kerül sor a csapatbemutatóra is, melynek során a nézők első kézből ismerkedhetnek meg a résztvevőkkel. 2018 óta immár ötödik alkalommal zárul etap az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosában – az eddigi győztesek névsora: Andrij Bratascsuk (2018), Alois Kankovsky (2019), Jakub Mareczko (2020) és Fabio Jakobsen (2022).

2. szakasz: Tokaj – Kazincbarcika (162 km)

Rajt: 2024. május 9. (csütörtök) 12:40, Tokaj, Fesztiválkatlan

Befutó: 16:30, Kazincbarcika, Építők útja

A második szakasz Magyarország egyik leghíresebb borvidékének szívéből rajtol. A tokaji indulást követően a mezőny előbb a Zemplén, majd Kazincbarcika felé fordul. Az etap két kategorizált emelkedőt és 1000 méternyi szintemelkedést tartalmaz. A dombos terep kiváló támadási lehetőséget biztosít a szökésekhez, a szakaszgyőzelem legnagyobb esélyesei azonban ismét a sprinterek lesznek.

Tokajból 30 éves szünet után rajtolhat ismét a Tour de Hongrie mezőnye. A Tisza és a Bodrog találkozásánál utoljára 2022-ben járt a verseny, amikor a Fabio Jakobsen győzelmével végződő, emlékezetes, oldalszeles etapon részhajrát tartottak itt.

Kazincbarcika már rutinos szereplő a Magyar Kör életében, 2006 óta immár hatodik alkalommal rendeznek itt befutót. A határ közelsége és Peter Sagan részvétele miatt számos szlovák szurkolóra számítanak a szervezők a színek városában.

3. szakasz: Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető (183 km)

Rajt: 2024. május 10. (péntek) 11:45, Kazincbarcika, Városháza

Befutó: 16:30, Gyöngyös-Kékestető, parkoló

A Tour de Hongrie királyetapján a versenyzők Kazincbarcikáról indulva, Eger érintésével érkeznek meg a Mátra lábához, hogy aztán egy hegyi körözést követően a Kékestető csúcsán érjenek célba. Hazánk legikonikusabb emelkedőjén az összetett esélyesek szállnak majd harcba a győzelemért a 2700 méternyi szintemelkedésű etapon.

„Kolorcity” immár ötödik alkalommal lesz egy éven belül rajt és befutó házigazdája is. Utoljára 2022-ben volt erre példa, amikor Dylan Groenewegen győzött a város utcáin. Kazincbarcika május 10-én tizenkettedik alkalommal látja vendégül a Tourt.

Kékestető hazánk kétségtelenül legismertebb és legnehezebb hegye. A Mátrafüredről 11 kilométeres, 5,5 százalékos kaptató immár tizenharmadik alkalommal lesz Tour de Hongrie-befutó házigazdája. A kegyetlenül meredek utolsó néhány kilométernek számos versenytörténeti pillanatot köszönhettünk, többek között Lengyel Tamás időfutam-sikereit 2003-ban és 2005-ben, Antonio Tiberi utolsó pillanatos előzését Eddie Dunbar ellen 2022-ben, vagy Valter Attila frenetikus győzelmét 2020-ban.

4. szakasz: Budapest – Etyek (167 km)

Rajt: 2024. május 11. (szombat) 12:20, Budapest, Hősök tere

Befutó: 16:30, Etyek, Korda Stúdió

Egy kifejezetten trükkös etap vár a Tour de Hongrie mezőnyére május 11-én. A Hősök teréről az Andrássy út, a Lánchíd és a Várkert Bazár felé vezet a karaván útja, mielőtt elhagyná a fővárost, és a Budapest-Balaton Kerékpárút érintésével Etyek dombjai felé venné az irányt. Három hegyi hajrá, csaknem 1500 méter szintemelkedés és egy enyhén emelkedő befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt.

Hazánk fővárosa immár 39. alkalommal adhat otthont a Tour de Hongrie rajtterületének – ez természetesen egyedülálló rekord a verseny történetében. A 2023-as körözés után idén a verseny első kilométereit tekinthetik meg a budapesti szurkolók a helyszínről, mielőtt a mezőny „Pannónia szíve” felé venné az irányt.

Etyek az egyetlen újonc a 2024-es Tour de Hongrie célvárosai között, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kóstolt volna már bele a verseny hangulatába. 2023-ban gyorsasági, 2022-ben hegyi részhajrát rendeztek a településen. Az utóbbinak otthont adó 1,5 kilométeres, 6,1 százalékos kaptató különösen látványossá és izgalmassá teheti a negyedik etap fináléját.

5. szakasz: Siófok – Pécs (173 km)

Rajt: 2024. május 12. (vasárnap) 12:10, Siófok, Fő tér

Befutó: 16:30, Pécs, Állatkert

A 2024-es Magyar Kerékpáros Körverseny minden bizonnyal a Mecsek emelkedőin dől majd el. A versenyzők Siófok főteréről vágnak neki a 2300 méternyi szintemelkedést tartalmazó utolsó etapnak. A befutó helyszíne a 2023-ból jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A versenyzőknek háromszor kell leküzdeniük a 11 százalékos átlagmeredekségű kaptatót, hogy eldöntsék, ki lesz a 2024-es Tour de Hongrie végső győztese.

Az egyik legfontosabb Balaton-parti városunkban, Siófokon immár 19. alkalommal fordul meg a magyar karaván. Siófok és a Víztorony háromszor adott otthont a Nagy Rajtnak: 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is innen indult a Magyar Körverseny.

Pécs 2023-ban csaknem húszévnyi hiátus után tért vissza a Tour körforgásába, nem is akárhogyan: a Marc Hirschi győzelmével záródó etap minden szempontból a verseny egyik fénypontja volt. Az idei szakasz körpályája rövidebb, ezért a tavalyinál is látványosabb lesz, a legfontosabb része pedig változatlan marad: a helyenként csaknem húsz százalékos meredekségű Bárány út méltó helyszín lesz a verseny lezárásához.