logo
blog single

10+1 versenyző, akikre érdemes figyelned

A 2024-es Tour de Hongrie rajtlistája hemzseg az izgalmas nevektől – az alábbiakban összegyűjtöttük Nektek azokat a versenyzőket, akik az ötnapos dráma főszereplői lehetnek.

Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team)

165 profi elsőségével Mark Cavendish minden idők egyik legeredményesebb sprintere. A rutinos brit 2011-ben világbajnok volt a mezőnyversenyben, de győzött már a Milánó-Sanremón is. Összesen 54 háromhetes szakaszgyőzelemnél jár – ebből 34-et a Tour de Fance-on szerzett, amivel a legendás Eddy Merckx-szel holtversenyben rekorder. Legnagyobb célja 2024-ben természetesen az, hogy egyedüli csúcstartóvá váljon. Ehhez optimális felkészülést nyújthat számára az évről évre kiváló sprintermezőnyt felvonultató Tour de Hongrie. Cavendish Magyarországon is győzött már korábban: 2022-ben a Giro d’Italia nagy rajtja során a harmadik szakaszon elsőként szelte át a balatonfüredi célvonalat. Ezt megelőzően Budapest - Visegrád etapon egy technikai problémát követően a zámolyi buszmegállóban húzódott félre, mely azóta is a nevét viseli. Bár Cavendish formája finoman szólva is hagy némi kívánni valót maga után (utolsó sikerét a Tour Colombián aratta februárban), kiemelkedően erős vonata (Cees Bol, Gleb Syritsa, Michael Morkov) és küldetéstudata miatt továbbra sem szabad leírni.

Peter Sagan (Pierre Baguette Cycling)

Az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb kerékpáros személyisége egyértelműen a szlovákok világklasszisa volt. A sportág rocksztárja 2015 és 2017 között egyedülálló módon zsinórban háromszor nyerte meg az országúti világbajnokság mezőnyversenyét, ráadásul három, egymástól merőben különböző helyszínen (az amerikai Richmondban, az emírségekbeli Dubajban és a norvég Bergenben). Szintén rekordot jelent nyolc év alatt szerzett hét pontversenygőzelme és zöld trikója a Tour de France-on. A Flandrián, a Paris–Roubaix-n vagy a Giro d’Italián aratott sikereiről pedig még nem is beszéltünk. Sagan 2023 végén hivatalosan visszavonult a profi országúti kerékpározástól, bátyja kontinentális csapatában ugyanakkor továbbra is gyűjti a versenykilométereket a párizsi olimpia mountain bike versenyeire való felkészülése jegyében. A szívműtét után visszatérő sztár legrangosabb viadala idén a Tour de Hongrie lesz. Csodákat nem érdemes várni a felépülése elején járó, legmagasabb szinten már visszavonult kerékpárostól, de már a személyisége miatt is mindenképp érdemes lesz rá figyelni májusban.

Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)

A holland sprintersztár már visszatérő vendég a Tour de Hongrie mezőnyében, ráadásul komoly sikereket is elért hazánkban: 2022-ben Kazincbarcikán, 2023-ban pedig Szentgotthárdon tudott szakaszt nyerni. A harminc éves versenyző emellett öt Tour de France-etapelsőséggel is rendelkezik, így generációja egyik legkiemelkedőbb sprinterének tekinthető. Cavendishez hasonlóan ő is kiváló felvezetésre számíthat: a pályakerékpáros világbajnok Campbell Stewart, Kelland O’Brien páros mellett honfitársa, Elmar Reinders is segítségére lehet.

Elia Viviani (INEOS Grenadiers)

Viviani szinte mindent elért, amit a profi kerékpársportban el lehet: pályán olimpiai bajnok (2016 Rio) és kétszeres világbajnok (2021, 2022), országúton Európa-bajnok (2019), ötszörös Giro d’Italia-, háromszoros Vuelta-, egyszeres Tour de France-szakaszgyőztes. 2022-ben négy évnyi kitérő után tért vissza az INEOS csapatához. 35 évesen már nem a világ leggyorsabbja végsebességben, de óriási rutinjával és kiváló helyezkedésével akár szakaszgyőzelmekért is harcban lehet az első két etapon.

Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling)

A mezőny egyik legerősebb sorával érkezik a Tour de Hongrie-ra a Tudor, melyben a tavalyi bronzérmes és dobogókői szakaszgyőztes Yannis Voisard, illetve a friss Romandie-szakaszgyőztes Maikel Zijlaard is helyet kapott. Mi mégis a csapat sprinterét, Arvid de Kleijnt emelnénk ki, aki 30 éves korára a világ leggyorsabbjai közé nőtte ki magát. Tavaly a Milánó-Torinón aratott győzelmével robbant be az elitbe, idén pedig négy Tim Merlier mögött szerzett 2. hely után a Párizs-Nizzán megszerezte első WorldTour sikerét is. Kiváló felvezetők, optimális terep, remek forma: de Kleijn a verseny meghatározó sprintere lehet.

Jordi Meeus (BORA – hansgrohe)

De Kleijn és Groenewegen mellett Meeus tekinthető az első két szakasz legnagyobb esélyesének. A belga nem csak Tour de Hongrie-szakaszgyőztes (2021-ben aznap nyert Nagykanizsán, mikor Valter Attila rózsaszínbe öltözött a Girón), de Tour de France-szakaszgyőztes is, miután tavaly a Champs Elysées-n Philipsen és Groenewegen előtt ünnepelhetett. A még mindig csak 25 éves belga sprintersztár remekül kezdte az évet: a Gent-Wevelgemen harmadik, a Paris-Roubaix-n nyolcadik lett. Bár csapata inkább a hegyekre rendezkedett be, nyers tempója és kiváló helyzetfelismerése igazán veszélyessé teheti.

Thibau Nys (Lidl-Trek)

A sprintersztárok és az összetett esélyesek között félúton helyezkedik el a Lidl-Trek kapitánya, a mindössze 21 éves Thibau Nys. A korosztályos cyclo-cross világbajnok és országúti Európa-bajnok alig egy hete a Tour de Romandie-n pályafutása első WorldTour-győzelmét is megszerezte egy hosszú szökés utáni hegyi befutó alkalmával, így formája kifejezetten erősnek mondható. Leginkább a trükkös etyeki etapon lehet tényező, de a könnyebb és nehezebb etapok alkalmával is megpróbálhatja megnehezíteni a favoritok dolgát. Nys tavaly is itt volt a mezőnyben: a dobogókői finisben másodikként végzett.

Wout Poels (Bahrain Victorious)

A gyorslábúak után következzenek a hegyek királyai. A holland Poels az utolsó pillanatban maradt ki csapata Giro-keretéből, pedig a Tour of the Alpson látott formája (6. hely) alapján egy jó összetett eredményben vagy szakaszgyőzelemben is bízhatott volna. Így a Tour de Hongrie egyik legnagyobb favoritja lesz a 36 éves versenyző, aki tavaly a Tour de France-on és a Vueltán is nyert szakaszt, korábban pedig a Liége-Bastogne-Liége-en Monumentumot is tudott nyerni.

Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling)

Két korábbi Tour de Hongrie-győztest is találunk az idei mezőnyben. Egyikük Howson, akit 2020-ban még emlékezetes módon került ki Valter Attila a Kékesen. A korai támadás után harmadik helyre szoruló ausztrál egy évvel később tanult a hibájából: tökéletesen időzített akciójával a szakaszt és az összetettet is megnyerte. A Q36.5 versenyzője tavaly visszatért Magyarországra, de egy bukás miatt nem tudott harcba szállni az összetettért. Idén újra megpróbálhatja.

Marc Hirschi (UAE Team Emirates)

Bár a korábbi ezüstérmes Óscar Rodríguez, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke és Roger Adriá is itt lesz a mezőnyben, az összetett legnagyobb favoritja a svájci Marc Hirschi lehet. A Tour de France- szakaszgyőztes, Fléche Wallonne-győztes svájcinak idén remek szezonja van: 2. lett az Amstelen, 3. a Milánó-Torinón, 9. az Eschborn-Frankfurton, 6. a Figueira Champions Classicon és győzött a Faun Ardeche Classicon. Tavaly a pécsi kaptatón szakaszgyőzelemmel öltötte magára a sárgát, amit meg is tartott Dobogókőn – egy újabb pécsi elsőség idén duplázást érne.

Dina Márton (magyar válogatott)

Bár Fetter Erik és Peák Barnabás is a mezőny tagja lesz, továbbra is Dina Márton lehet a legnagyobb esélyese a Tour de Hongrie legjobb magyar versenyzőjének járó fehér trikónak. Marci rekordot jelentő három alkalommal is elhódította már a címet (legutóbb éppen tavaly), és bár csapata, az ATT Investments ezúttal nem áll rajthoz a versenyen, a magyar válogatott színeiben még bizonyíthat. A kiváló hegyi menő 2019-ben az összetett dobogó második helyén végzett Krists Neilands mögött, és bár a mezőny azóta lényegesen erősödött, egy top tízes eredmény nem tűnik elképzelhetetlennek idén sem.